Ekologisk, kravmärkt och närproducerad mat

På besök i köket

Det bästa jag vet är att hjälpa barnen att upptäcka nya smaker, därför har vi en väldigt varierad meny.
Så säger Nätets alldeles egna kock, Jimmy Blomkvist, som lägger stort fokus på att maten som serveras ska vara närproducerad och ekologisk.

Det är tisdagsförmiddag när vi träffar Jimmy Blomkvist, som tidigare har jobbat som kock på bland annat Santorini, Sjöofficersmässen och Montmartre. Han håller precis på att sätta en bulldeg. I ugnen står åtta formar och puttrar.
– Idag blir det en klassiker, lasagne och pizzasallad, säger Jimmy samtidigt som han sätter igång degblandaren.

Varannan måndag brukar Jimmy gå runt med block och penna och låta barnen önska sig rätter. Utefter deras önskemål sätter han sedan samman en meny.
– En dag i veckan brukar vi köra vegetariskt och en dag blir det fisk. På torsdagar är det soppa.

Det tar inte många minuter att inse att Jimmy brinner för att laga bra mat. Och allt görs från grunden. Från brödet till müslin och potatismoset.
– Jag jobbar mycket med inköpen, att ha bra råvaror är viktigt.

Ungefär 90 procent av det som serveras är ekologiskt och närproducerat. Målet är att nå upp till 100 procent.
Något som Jimmy jobbar hårt för är att så lite mat som möjligt ska slängas.
– Det känns som ett onödigt resursslöseri att kassera mat. Jag brukar till exempel använda potatis och gröt som blivit över när jag bakar bröd.

Tre till fyra gånger per termin hänger Jimmy med resten av förskolan ut i skogen och lagar mat över öppen eld.
– Jag älskar att ge barnen nya smakupplevelser, att hjälpa dem att upptäcka nya favoriter, inte minst från det vegetariska köket. Och så gillar jag deras ärlighet – om de gillar något får man snabbt höra det. Och även det omvända så klart, säger han och skrattar till.