Här berättar tre familjer om hur de ser på Nätet.

Josefine Sennerhall och Niclas Rydberg med barnen Nea, Lo och Mio
Varför valde ni Nätet?
Det är ett föräldrakooperativ, vilket innebär bl a gemenskap, medverkan och engagemang  – vilket är otroligt viktigt för oss. Det kändes faktiskt så himla bra med en gång.

Hur är det att gå på Nätet då?
Fantastiskt! Pedagogerna (eller ja hela personalstyrkan, alltså inkl köket) är så engagerade. De bryr sig verkligen om både barnen och hela familjerna.

Städningen då? Är inte den betungande?
Nej, inte alls. Första gångerna när det är nytt kan det ta lite längre tid än räknat, men efter ett tag är det ren rutin. Städningen är ju inte heller den delen som är överhängande. Det är ju umgänget med alla, som oftast är ute på gården under “stäng och städ”.
Ett plus är att man kan strosa omkring och kika på alla alster som barnen fått göra. Jättekul är det!

Vilka är de största fördelarna med Nätet?
Personalen, som vi redan nämnt, deras engagemang och vilja att utvecklas. Det känns att de trivs tillsammans.
Frilufts-biten, de räds inga väder. De är ute och dansar med barnen på gården, går till skogen, pratar om djur och natur.
Jimmys vilja att barnen ska få bra mat!
Gården är så kanonrolig och bra…
Men något som sticker ut lite extra är faktiskt kontakten med barnens kompisar! Att få se och vara en del av verksamheten och därför också få lära känna dessa små personer.

Självklart!

Agneta och Peter Nerg med barnen Nemo och Freja
Varför valde ni Nätet?
– Lite av en slump, vi sökte plats i Nättraby och blev erbjudna Nätet. Redan efter första besöket kändes det som rätt ställe för oss. Kombinationen av bra lokaler samt friluftsprofilen var i det ögonblicket ganska avgörande.

Hur är det att gå på Nätet då?
– Barnen stormtrivs och det har de gjort sedan första dagen. Även som förälder känner man en helt annan trygghet eftersom man genom sina insatser på förskolan bildar relationer till både personal och andra föräldrar. Man känner helt enkelt människorna som rår om ens barn.

Städningen då? Är inte den betungande?
– Mja, det är väl ingen som gillar att städa men det upplever vi som inte ett större problem. Det centrala är insatsen då man umgås med barngruppen och personalen. Den unika inblicken i barnens vardag och vänner uppväger några svep med dammsugaren.

Vilka är de största fördelarna med Nätet?
– Som sagt friluftsprofilen var och är avgörande för vår del. Det plus personalen som lägger engagemanget så alla utomhusaktiviteter blir genomförbara. Icke att förringa gemenskapen med de andra föräldrarna. Det är rätt trevligt att vid hämtning spendera ett par minuter att prata med någon annan förälder medans barnen leker av sig det sista. Höll nästan på att glömma hur bortskämda barnen blir med grundligt hemlagad mat.

– Absolut!

Ditte Andreasen Nilsson och Patrik Nilsson med dottern Agnes
Varför valde ni Nätet?
– Vi skrev upp oss i kö på kommunens lista och hade ”Nätet” som andra alternativ eftersom det låg närmast. En kompis hade också talat väl om ”Nätet” så det kändes bra.

Hur är det att gå på Nätet då?
– Jättebra! Personalen är bra och vi känner stor trygghet med dem och deras dagordning med att vara ute mycket. Det är också fantastiskt allt de gör med barnen, även de små barnen, fixar små teatrar, fikar ute och så vidare. Barnen tycker verkligen att det är jätteroligt och Agnes är jättenöjd. Så här mycket gör de inte på ”vanliga” dagis.

Städningen då? Är inte den betungande?
– Nej, jag tycker inte det. Det är inte så ofta att det är ett problem, en gång i månaden är inte så farligt tycker jag. Första gången var det lite nervöst, men nu går det jättebra.

Vilka är de största fördelarna med Nätet?
– Personalen och alla aktiviteter de gör med barnen.

Kan ni rekommendera Nätet till andra föräldrar?
– Ja, det skulle jag verkligen!

Webb-53